اتوفاژی یعنی حذف پروتئین های آسیب دیده از طریق اندامکها و بازسازی سلول. کشف ارتباط میان اتوفاژی و سلول های پیر و ارتباط این مکانیسم در شناخت بیماری های سالخوردگان نظیر آلزایمر و دیابت نوع دو بسیار مهم است. در نهایت شناخت عوارض اتوفاژی بیش از اندازه بر روی سلولها به طور مثال در مورد سرطان ها نیز اهمیت بسزایی دارد. اتوفاژی بیش از اندازه میتواند منجر به مقاومت در برابر داروهای ضد سرطان شود.
اتوفاژی درپاتولوژی سایر بیماریها مانند ایست های قلبی، مغزی، نقص سیستم ایمنی و ... نقش دارد که زمینه تحقیقات گسترده ای را در خصوص شناسایی مکانیسم دقیق بیماری ها به روی محققان گشوده است. از اهداف مهم مرکز بررسی نقش اتوفاژی در بیماریهای مختلف از تعریف طرح های مشترک با همکاران فیلدهای مختلف تحقیقاتی بالینی و پایه می باشد.
- مرکز تحقیقات اتوفاژی بعلت نیاز دانش و پژوهش در کشور و جهان به فعالیت های چند رشته ای شکل گرفته است. این مرکز با رویکرد ایجاد هماهنگی بین شاخه های مختلف علوم بالینی، علوم پایه، فنی مهندسی و غیره در پیشبرد پژوهش های بنیادی- کاربردی مسئله محور تلاش می کند تا با بهره گیری از نیروهای انسانی متعهد و توانمند در بهبود سلامت مردم، ارتقای مراقبتهای پزشکی و پیشرفتهای علمی در سطح ملی و جهانی در حیطه های مرتبط با اتوفاژی بویژه در عرصه بیماریهای شایع نقش فعالی ایفا نماید.
- مرکز اتوفاژی در صدد است دانشجویان توانمند و علاقمند پژوهشی را جذب نموده و آموزش دهد و فعالیت های علمی پژوهشی دانشجویان و محققین و اساتید علاقمند را در راستای نیازهای جامعه و رفع مجهولات مهم ساماندهی کند.
- این مرکز مصمم است در کنار انتشارات علمی معتبر، در عرصه فناوری نیز فعالتر عمل کرده و در ثبت اختراع دارو و ارائه راهکارها و فنون جدید در حیطه های مرتبط با اتوفاژی قدمهای جدیدی بردارد و با دستیابی به محصولات ارزشمند، در توسعه علمی، اشتغال و در آمدزایی در کشور سهیم گردد .
- مرکز در نظر دارد با استفاده از یافته های حاصل از انجام پژوهشهای پایه وبالینی به عنوان الگویی موفق در زمینه پژوهش های کاربردی در سطح کشور مطرح گردد.
- ایجاد ارتباط با سایر مراکز علمی و تحقیقاتی و جذب اعتبارات خارج از مرکز، از دیگر برنامه های کلان در راستای تبدیل مرکز تحقیقات اتوفاژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان یکی از مراکز پژوهشی معتبر بین المللی منطقه و قطب تحقیقاتی کشور است.
- اهداف دیگر مرکز مشارکت در برگزاری برنامه ها و گردهمایی های علمی مرتبط و برقراری روابط موثر در حیطه های مرتبط با اتوفاژی در سطوح ملی و بین المللی است و برای توسعه علم محوری در امور پزشکی، اجرایی و سیاستگذاری نقش آفرینی کند.
اولویت های پژوهشی:
- شناسایی پروتئین های ضروری در تنظیم مسیرهای سیگنالینگ اتوفاژی و پاسخ پروتئین های تا نخورده
- بررسی نحوه عملکرد مسیرهای سیگنالینگ اتوفاژی و پاسخ پروتئین های تا نخورده در فیزیولوژی طبیعی و پیشگیری یا بروز بیماری های مختلف مانند سرطان، بیماری های عفونی و التهابی، بیماری های تخریب عصبی و ...
- ارزیابی های ژنتیکی مرتبط با مسیرهای سیگنالینگ اتوفاژی و پاسخ پروتئین های تا نخورده در بیماری های مختلف
- بررسی تاثیر ترکیبات دارویی مختلف در درمان بیماری ها با هدف قرار دادن مسیرهای سیگنالینگ اتوفاژی و پاسخ پروتئین های تا نخورده
- مطالعات بیوانفورماتیک بر روی پروتئین های مسیرهای سیگنالینگ اتوفاژی و پاسخ پروتئین های تا نخورده.